Meny

Historik

Företaget startades 1897 av Albin Grönberg, lantbrukarson från trakten. Till en början bestod verksamheten av smide och reparationer. Omkring 1920 byggdes verksamheten ut och tillverkning av enklare tröskverk började.

1927 uppfördes ett eget gjuteri. I samband med det startades även tillverkning av halmfläktar och gröpkvarnar. På 30-talet utvidgades tillverkningen betydligt. I samband med att skördetröskan gjorde sitt intåg kom behovet av halmhackar. Tillverkningen av hackar startade kring 1950 och har sedan dess varit ryggraden i företagets maskinprogram. Familjen Grönberg kom att driva företaget i tre generationer fram till 1983. Rekordverken köptes då av Karl-Erik och Arne Bender.

1988 förvärvade Sven Johan Persson Rekordverken som därmed ingår i den grupp av företag som benämnes Runstenengruppen. Tillverkningen vid Rekordverken består idag till större delen av Rekord sortimentet vari ingår halmhackar, agnspridare och inplastare för fyrkantbalar.

Vidare tillverkas sedan 1992 Vestmek sortimentet bestående av transportfläktar för ensilage och höfördelare, avlastarbord, transportörer, fylltömmare för tornsilos, balsnittare o.s.v.

Antalet anställda har under de senaste åren ökat och är för närvarande ca 70 st.

 

 

Jubileumsboken "Rekordverken 100 år - från bysmedja till exportindustri" finns att beställa. Kontakta Rekordverken.

 

 

Rekordverkens företagsbilar från slutet av 1940, med arbetarna, från vänster, Erik Nyberg, Gustav Gustavsson och Olle Karlsson.